In imagine este un piept de rata cu morcovi sote, dovlecei si piure de pastarnac si telina, iar chestia care seamana cu un cartof este o gogosica din telina facuta pane.
Carnea este aproape in sange, iar inainte de prepararea termica se tine cel putin 12 ore la marinat intr-un sos facut dintr-o lingurita de miere, otet balsamic si armagnac (un fel de tuica preparata din struguri, la mine la tara i se spune tuica de bostina dar suna mai "fancy" in franceza). Pentru gatit se procedeaza in felul urmator: Se incalzeste cuptorul la 230 de grade celsius si se pune pieptul de rata intr-un vas de fonta. Se lasa 10 minute, apoi se intoarce si se mai lasa 3. Se scoate din cuptor si se pune pe aragaz vasul, la foc mare, pentru a carameliza mierea. Se inchide flacara si se acopera vasul, ca sa se "abureasca". Se taie in felii subtiri de 4-5 milimetri si se serveste pe farfurii intinse. Regula spune sa fie si incalzite, dar cine naiba are timp de asa ceva....
Sote-ul de legume este cel mai simplu mod de a le prepara. Varianta mea e urmatoarea: adaug intr-o craticioara putina apa si o lingurita de unt, las legumele sa se fiarba fara sa se inmoaie prea tare si la final adaug putina sare.
Un comentariu:
Carne de rata. Wow, suna foarte complicat de preparat...foarte frantuzesc. :)
Trimiteți un comentariu