30 oct. 2009

Retete din carne de rata

Printre preparatele mele preferate se numara si cele din carne de rata. Norocul meu este ca nu le mananc prea des, pentru ca altfel cred ca m-as rostogoli. Din pacate, carnea de rata are o cantitate semnificativa de grasime si nu trebuie exagerate marimile portiilor. In mod normal, o portie de carne pentru un adult activ nu trebuie sa depaseasca 150 de g.



In imagine este un piept de rata cu morcovi sote, dovlecei si piure de pastarnac si telina, iar chestia care seamana cu un cartof este o gogosica din telina facuta pane.

Carnea este aproape in sange, iar inainte de prepararea termica se tine cel putin 12 ore la marinat intr-un sos facut dintr-o lingurita de miere, otet balsamic si armagnac (un fel de tuica preparata din struguri, la mine la tara i se spune tuica de bostina dar suna mai "fancy" in franceza). Pentru gatit se procedeaza in felul urmator: Se incalzeste cuptorul la 230 de grade celsius si se pune pieptul de rata intr-un vas de fonta. Se lasa 10 minute, apoi se intoarce si se mai lasa 3. Se scoate din cuptor si se pune pe aragaz vasul, la foc mare, pentru a carameliza mierea. Se inchide flacara si se acopera vasul, ca sa se "abureasca". Se taie in felii subtiri de 4-5 milimetri si se serveste pe farfurii intinse. Regula spune  sa fie si incalzite, dar cine naiba are timp de asa ceva....

Sote-ul de legume este cel mai simplu mod de a le prepara. Varianta mea e urmatoarea: adaug intr-o craticioara putina apa si o lingurita de unt, las legumele sa se fiarba fara sa se inmoaie prea tare si la final adaug putina sare. 



Un comentariu:

Tzutzuami spunea...

Carne de rata. Wow, suna foarte complicat de preparat...foarte frantuzesc. :)