7 feb. 2010

Celulita – al treilea razboi mondial

Pana in 1968 femeile din toata lumea au trait fericite. In ziua de 15 aprilie 1968, planeta s-a cutremurat cand in revista Vogue s-a vehiculat termenul “celulita”. Femeile au gasit numele dusmanului care le ataca picioarele, fesele, abdomenul si bratele si toate si-au unit fortele pentru a-l combate.

Noua problema globala a devenit combaterea celulitei. Creme, masaje, aparatura de ultima generatie, tehnologie importata de la Nasa, acupunctura, hipnoza, diete, pastile, pudre….toate au fost testate, dezvoltate, au devenit trenduri si s-au perimat, in incercarea femeilor de a avea picioare perfecte, fese ferme si abdomen sculptat.


Problema celulitei s-a acutizat o data cu anii ’90, cand febra Body Worship a atins apogeul. Toti cautau reteta perfecta pentru un corp perfect. Ore nesfarsite de TaeBo, mese compuse din salata verde si carne slaba, litri de apa demineralizata , toate au cedat in fata ultimei redute: femeile nu au scapat de celulita, ba din contra. Dusmanul se incapatana sa reziste tuturor cremelor si antrenamentelor si mai mult, sa devina din ce in ce mai vizibil.

Ce este celulita?

Celulita este un tip de tesut gras, localizat in cel mai profund strat de piele, hipodermul. Acest strat se prezinta ca o retea formata din fibre de coalgen si celule de grasime si are rolul de a ne proteja organismul. Deasupra acestui strat este o pelicula de lichid care elimina toxinele si asigura transportul nutrientilor la celule. Cand organismul nostru functioneaza bine, toxinele sunt eliminate si pielea este neteda si ferma. Insa exista si momente in care celule de grasime, fluid si toxine sunt prinse in stratul intern al pielii si tesutul conjunctiv se intareste ; in cel moment, pielea capata aspectul de coaja de portocala. O data cu inaintarea in varsta, procesul de degradare a calitatii pielii este inevitabil si, lasata la voia intamplarii, celulita se agraveaza pana la stadile cele mai avansate.

Ce factori influenteaza celulita?

Predispozitia catre formarea celulitei este influentata de o serie de factori care tin de genetica. Exista persoane care au mostenit de la parinti predispozitia spre ingrasare , circulatia defectuoasa a sangelui, fragilitate capilara, edeme limfatice sau un profil hormonal dezechilibrat. Insa nu loteria genetica este singura vinovata. Rolul cel mai important in aparitia si agravarea celulitei il are sedentarismul, alimentatia nesanatoasa, fumatul, deshidratarea si stressul, masajele prea viguroase si liposuctia.

Ce solutii avem?

In cazul geneticii, nu sunt prea multe de facut. Ceea ce poti face este sa ai un stil de viata extrem de sanatos, sa fii foarte atenta la dieta si la exercitii, sa eviti factorii de dezechilibru hormonal si sa nu te descurajezi.

Coming up - exercitii simple impotriva celulitei.

Articol publicat in revista "Miss Sport"

Un comentariu:

anca drobota spunea...

Azi ti-am cautat si blogul ...nu stiam ca exista.Am sa-l urmaresc de acum. Citesc feminis.ro, sincer - ma inspiri.Esti tonica si imi induci ideea de frumos si echilibru. Iti doresc sanatate si inspiratie. Cu celulita ...am si eu mai ales pt. ca fac munca de birou si ador mancarurile interzise. Sper s-o temperez doar prin miscare si alimentatie.Mi-a placut ce-ai scris aici.