3 mai 2008

Ferestrele din A'dam

Am petrecut azi toata ziua pe strazile din Amsterdam. O zi perfecta, cu soare si totusi racoroasa, cu un cer incredibil de albastru. Lumina era calda, aurie, si imi incalzea toata fata in timp ce stateam la soare la masuta de la cafenea. Parea ca un zgomot atrage un altul, apoi inca unul, si inca unul pana cand se elibera totul si reveneam la liniste. Aerul nefiresc pare cumva natural, desi totul pare sa curga intr-un ritm propriu. Nu am reusit sa inteleg la ce nivel de acordare personala pot fi oamenii astia care reusesc sa mearga pe biciclete in labirintul de strazi inguste, canale si oameni. Olandezii adora soarele. Azi toata lumea statea intoarsa cu fata spre soare, intr-o tacere fericita. Se mai aude huruind cate o bicicleta, doua englezoaice cu o voce frumoasa dezbateau cat de grav ar fi sa isi exprime sentimentele pentru un barbat in fata lui. Jeezzzzz......Ne-am ridicat de la terasa pentru un nou labirint de strazi, canale si iar strazi. Inguste si aglomerate, cu scaunele intinse pana in strada, cu biciclete si masini. Cu olandezi arsi pe fata de razele soarelui, cu turisti plictisiti cu harti in mana si cativa mai bine dispusi. Pe canal trece o barca din care se aude Doors. Pustii o ard sobolanos cu doua domnisoare imbujorate de soare si sampanie. Romi ne vorbeste dintr-un telefon pus pe speaker pe jos, iar noi ne bucuram de ultimele raze de soare. Am mers spre o taverna draguta unde nu aveau nimic vegetarian de mancare. Am negociat cu chelnerul o omleta cu branza si o salata mediteraneeana din care sa scoata carnea. Plus 4 panache-uri, a mers senzational. am vazut soarele cum apune prin ferestrele carciumii, apoi am pornit din nou in labirint. De data asta spre un parc in care jucau baschet. Noi stateam pe o banca si dadeam reprezentatii. Mi se pare haios ca noi radeam ca suricatele si nu se uita nimeni la noi. Nici macar nu te simti ignorat, oamenii astia nici nu te vad. Pornim mai departe, sa cautam masina.
In drum spre masina am vizitat cartierul rosu. 4 filipineze puse pe garagata in cateva vitrine, un turc beat care lingea geamul unei vitrine. A sunat alarma, filipineza s-a enervat si cheama politia. Niste englezi intaratati intra la live sex, iar pustii care ne cerusera sa le zicem unde e cartierul se aflau si ei acolo. am mers mai departe pe alte stradute, pe una din ele erau restaurante tailandeze adevarate - toate, ceea ce ma pune pe ganduri- si saloane de masaj erotic. Bun, mergem mai departe. in sfarsit, uite strada unde am lasat-o. Mergem inainte si gasim masina, in sfarsit. Ne oprim la benzinarie, motorina , apa, cola light si ceva dulce. Parca placerile asta nu mai par asa de nepermise aici, unde totul curge absolut lin si prietenos. Am stat 12 ore pe strazile din Amsterdam si inca ma minunez de ferestrele lor, care sunt cele mai curate si mai frumoase ferestre pe care le-am vazut vreodata.

Un comentariu:

radu_o spunea...

mincare cum iti place tie poti gasi pe strada cu magazine spre finalul ei, cum mergi din sensul Centraal Station- piata cu discoteca Escape, chiar aproape de discoteca, pe dreapta. Lesini daca intri acolo, juma de magazin produce lucruri cu fructe- sucuri, salate, etc, cealalta jumate cu legume.