13 ian. 2008

Cum faci carnea de vita sa fie frageda?




Keto-Chiftelute

Se toaca 1 kg de pulpa de vita, 2 cepe, 1 morcov mic, 1 pastarnac si se amesteca bine cu 2-3 oua pana se omogenizeaza. se adauga sare, piper, patrunjel verde tocat si marar tocat proaspat. Se amesteca iarasi pentru omogenizare si se formeaza cu o lingurita chiftelute mici. Nu se dau prin faina, se lasa asa.

Se prajesc intr-o tigaie adanca in mult ulei, fara sa le prajiti excesiv. Culoarea trebuie sa fie aurie, nu mai inchisa.

Aceeasi reteta se poate face cu piept de curcan, este si mai buna!

Rasol de vita

Se ia un rasol mare de vitel si se pune la fiert in apa rece cu putina sare. Se spumuieste cratita si se lasa la fiert. Cand carnea este aproape facuta, se adauga o radacina mare de pastarnac, una de patrunjel, un morcov si 2 cepe intregi si se lasa la fiert in continuare. Se ia de pe foc cand carnea se desprinde usor de pe os. Se serveste cu unt, zeama de lamaie si o parte din legume.  Pe keto nu se mananca morcovul si se adauga mai mult unt.

Muschi de vita la cuptor in sos de vin rosu(foto)

Se pune muschiul de vita intr-un sos facut din vin rosu sec, seu de vaca/ulei , cimbru, piper intreg, rosii uscate si usturoi. Se fixeaza temperatura cuptorului la 150 grade Celsius si se lasa in cuptor 3-4 ore, in functie de dimensiunea muschiului. La fiecare jumatate de ora se intoarce muschiul de pe o parte pe ceallta si cand carnea este aproape gata se feliaza si se lasa sa se imbibe cu sosul de vin. Se serveste cu conopida sau salata verde.

In general, carnea de vita trebuie preparata cu atentie. Are cantitati mari de colgen si asta o face sa fie atat de tare. La temperaturi ridicate, colagenul se intareste si mai mult. Deci solutia o reprezinta prepararea la temperatura de 120-150 de grde, pret de mai multe ore. Alternativa este muschiul de vita la gratar, in sange/facut mediu. La 60 ron/kg, cam ustura buzunarul......

Un comentariu:

natalia spunea...

foarte bune sugestii! le voi pune in practica!!