Acum, un mic exercitiu de vizualizare.
Toate prajiturile - fie ele mini tarte, mini eclere sau torturi de 3kilograme - contin faina alba de patiserie. Faina de patiserie are cel mai mare impact asupra insulinei in corp si declanseaza imediat in organism procesul de stocare a grasimilor. Cel mai adesea este imbogatita cu gluten, o proteina de grau cu un puternic caracter alergen. Provoaca balonare, retentie de apa si pofta de si mai mult dulce. De regula, fecare tort contine cel putin 300 de g de faina alba, adica 1200 de kcal din faina.
O prajitura n-ar fi prajitura daca nu ar avea zahar. Mult zahar, ca sa fie dulce si buna. Zaharul- stie toata lumea - trebuie eliminat din dieta daca dorim sa aratam bine. El provoaca celulita, retentie de apa, pofta de dulce, incetineste metabolismul si poate declansa diabet de tip 2. Orice prajitura care se respecta contine cel putin 300 de grame de zahar, adica inca 1200 de kcal.
Toate prajiturile trebuie sa aiba o baza grasa. In ultimii ani, majoritatea prajiturilor sunt facute cu margarina. E mai ieftina si mai stabila termic, deci este aproape exclusiv folosita in industria alimentara si in majoritatea caselor in care inca se mai prepara prajituri. Margarina este cea mai bogata sursa de grasimi trans, care sunt principalele cauzatoare ale bolilor cardiovasculare, cresterea colesterolului si dereglarea metabolismului lipidic. In tarile civilizate grasimile trans au fost deja interzise. Orice prajitura contine in medie 350 de g de margarina, adica 3150 de kcal .
Aproape orice prajitura ar trebui sa contina oua, de regula minim 3. Ouale sunt un aliment bun in sine, dar nu asociat cu zahar si faina. In industria alimentara nu se mai folosesc ouale naturale, ci praful de oua - un produs pe baza de ou, care arata cam asaApoi de regula se adauga cacao. Este o pudra obtinuta natural, asa ar trebui sa fie, nu?
Uneori da, dar in industrie i se mai adauga si aroma "identic naturala" de cacao, ca sa fie mai intens gustul. Are 480 de kcal pentru 100 de g. Adica tot atat cata e nevoie si pentru un tort delicios.
Apoi, desigur, aditivii alimentari, care fac gustul sa fie mai intens, aroma mai puternica si motivul pentru care de fiecare data cand ne gandim la ceva bun, gandul ne zboara aproape de fiecare data spre adunatura de faina, zahar, margarina, cacao, praf de oua si aditivi alimentari care formeaza prajiturile zilelor noastre.
In medie, un tort de 2 kilograme are circa 12000 kcal, adica doisprezece mii de kilocalorii, adica echivalentul a aproape doua kilograme de celulita.
Enjoy!
4 comentarii:
Super articolul. Ai punctat toate pericolele din prajituri. Majoritatea nu se gandesc mai departe de zaharul continut in ele - margarina, e-urile, fac la fel de mult rau daca nu chiar mai mult. Iar combinatia e o catastrofa.
Aolica, ce le-ai desfintat.
Da o budinca de vanilie simpla se incadreaza cat de cat la dulciuri cu grad de nocivitate mai mic? :D.
Oricum problema cea mai mare cred ca e faina alba in alimentatia romaneasca.
O gasim la fiecare masa paine, paste, patiseri, etc. valoare nutritiva 0 carbohidrati gramada. Furaj
wow, am citit articolul cu... mare pofta :))
eu am reusit sa fac un sufleu de ciocolata chiar delicios, fara sa pun ingrediente din astea. doar ciocolata neagra, oua si (off) ceva zahar.
mai sanatos de atat, nu am reusit.
daca stii vreo reteta... as fi fericita sa incerc :)
Cel mai sanatos dulce pe care l-am facut au fost niste bulgarasi de magiun de prune (natural, fara zahar) amestecat cu migdale pisate si tavaliti prin nuca de cocos. Nu este o praji de cioco, dar dupa ce nu mai mananci zahar o vreme, te obisnuiesti cu dulciuri din astea mai simple si mai putin dulci ... :)
Trimiteți un comentariu